Resurstips

Vi har samlat litet material i form av instruktionsfilmer, bilder och skriftliga instruktioner som kan vara till hjälp för att börja använda olika applikationer och webbtjänster i undervisningen. Om du har tips på eller vill dela med dig av egna, kan du mejla niclas.ekberg(at).ltu.se

Ikoner till Canvas
Hämta ikoner för dina exkursioner i Canvas, via den delade mappen i Google Drive
Klicka på bilden för att
nå mappen med bilder
















Adobe Connect Pro 
Adobe Connect Pro behöver inte bara vara ett föreläsningsverktyg utan kan också bli en resurs för studentgenererat kursinnehåll. Studenterna kan hålla, spela in och redovisa egna seminarier kring stoff i kursen. Här finns ett instruktions- och problemavhjälpningsmaterial får sådana ändamål.

https://drive.google.com/file/d/0BwlJ7y0ooTfVa3BEMzloMElDd3M/edit?usp=sharing
Klicka på bilden för att
ladda ned PDF-filen

Här finner du anteckningar från IKT-pedagog Christer W:s Adobeworkshop för KKL/PSÄ-lärarna!

Vimeo
Med hjälp av Vimeo kan du enkelt ladda upp dina filmobjekt och ljudsatta bildspel och dela dessa med andra. Studenterna kan skapa ett eget kostnadsfritt Vimeo-konto, medan du i egenskap av lärare på PSÄ har tillgång till avdelningens tilltagna utrymme.


Vimeoinstruktion, KKL from LTU-KKL on Vimeo.
En ca 7 minuter lång introduktionsvideo, som visar hur du loggar in, laddar upp dina filmobjekt till din mapp och delar dina uppladdade lärobjekt med andra. Filmen visar hur du delar specifika filmer med andra. Du kan även klicka på din mapp/ditt album och kopiera länken i webbläsarens adressfönster om du vill dela hela mappen och dess innehåll med andra mottagare. Det kan vara en fördel om du producerar och publicerar mycket och ofta i din undervisning. Om du undrar över något eller vill ha en egen Vimeomapp är du välkommen att höra av dig till mig, Niclas Ekberg



Vill du publicera filmer och bildspel på nätet?
KKL har skaffat ett eget konto för undervisande personal på videopubliceringsajten Vimeo. Här kan vi publicera lärobjekt form av filmer, som på ett enkelt sätt kan delas med studenter och/eller kollegor. En fördel med Vimeo är att dina filmer "streamas" och därför direkt kan öppnas i mottagarens läsplatta, mobiltelefon eller dator. Filmerna kan också lösenordsskyddas. För att få en bild av vad det handlar om kan du gå till https://vimeo.com/kkl och titta.

Vill du ha tillgång till Vimeo och en egen mapp - eller bara veta mer? Mejla niclas.ekberg@ltu.se så hjälper jag dig igång.


Voicethread
Med denna webbtjänst kan du skapa (ladda upp) bildspel och objekt, vilka andra sedan kan inbjudas att interagera med i text, film och ljud. Utgår från synen på Voicethread som ett möjligt sätt att både låta studenter uppgiftsredovisa och examineras - men också som ett sätt att behålla interaktionen i dina föreläsningar på distans. Voicethread ligger också i linje med idén om student-generated-content.


Skapa interaktions- och lärobjekt med Voicethread from LTU-KKL on Vimeo.
Del 1 i en tvådelad introduktion till Voicethread. Instruktionsfilm som berättar om hur man skapar (laddar upp) bildspel och objekt i Voicethread, vilka andra sedan kan inbjudas att interagera med. Utgår från synen på Voicethread som ett möjligt sätt att både låta studenter uppgiftsredovisa och examineras. Voicethread ligger också i linje med idén om student-generated-content.

Dropbox (och Box)
Dropbox fungerar som ett USB-minne på webben. Du kan spara filer på Dropbox för dig själv eller ge andra åtkomst till dessa i form av URL-länkar. Dropbox kan ge studenterna makten över sitt eget producerade material och låta dem ta med sig detta efter avslutad utbildning.



Introduktion till Dropbox from LTU-KKL on Vimeo.
Instruktionsfilm som avhandlar hantering av de kostnadsfria fillagrings- och delningstjänsterna i "molnet": Dropbox.

Google Drive
Använd dig inte bara utav ett USB-minne på nätet, utan skapa nya dokument - eller importera befintliga från din dator - som du kan samskriva och samarbeta kring med kollegor och medstuderande:


Introduktion till Google Drive from LTU-KKL on Vimeo.
Instruktionsfilm som visar hur man skapar dokument i Google Drive och delar dessa med sina vänner eller samarbetande kollegor